Репертоар:

Научниците со помош на современа технологија и успеajа да го откријат идентитетот на „вриштечката мумија“... Прочитај повеќе

Шведскиот ди-џеј Тим Берглинг, попознат по неговото уметничко име Авичи, почина на возраст од 28 години.... Прочитај повеќе

Работната група на Комисијата за култура на Собранието на Република Македонија, во состав: Ирена Стефоска,... Прочитај повеќе

Националната установа Центар за култура-Битола ги заврши подготовките за 20. јубилејно издание на... Прочитај повеќе

Драмски театар-Скопје вечерва (петок, 21 април) од 20 часот премиерно ќе ја изведе претставата „Партија реми“ во... Прочитај повеќе

Од 21 до 23 април ќе се одржи Меѓународна поетска олимпијада во Марибор, Словенија. Учесник од Македонија е... Прочитај повеќе

Со премиера на играниот филм „Година на мајмунот“ по сценарио и режија на Владимир Блажевски и во продукција на... Прочитај повеќе

Фатос Лумани е избран за директор на Албанскиот државен ансамбл за народни песни и ора, кој и официјално почна... Прочитај повеќе

Со изведба на македонската химна и химната на Фолклорниот фестивал „Велигденски средби“, дувачки оркестар од 30... Прочитај повеќе

Родителите се оние кои ја избираат девојката за сопруга на својот син, меѓутоа имало случаи и момчето да ја... Прочитај повеќе

Општество

Десет проекти од Годишната програма на Министерството за култура со вкупна... Прочитај повеќе

04/17/2018 - 08:18

Со палење шест меморијални свеќи, симбол на сеќавање на шесте... Прочитај повеќе

04/13/2018 - 05:06

Во рамки на Програмата за одбележување на Европската година на... Прочитај повеќе

04/13/2018 - 04:52
Култура и наука

Родителите се оние кои ја избираат девојката за сопруга на својот син,... Прочитај повеќе

04/18/2018 - 12:31

Бегнишките џоломари се опремуваат со поддршка на Министерството за... Прочитај повеќе

04/13/2018 - 04:45

Денот на Христовото воскресение Велигден е не само најголемиот туку... Прочитај повеќе

04/08/2018 - 14:08
Уметност

Работната група на Комисијата за култура на Собранието на Република Македонија, во состав: Ирена Стефоска, Никица Корубин, Весна Дамчевска-... Прочитај повеќе

Музика

Со изведба на македонската химна и химната на Фолклорниот фестивал „Велигденски средби“, дувачки оркестар од 30 свирачи од Пиринска Македонија... Прочитај повеќе

Урбана култура

Дуке Бојаџиев, кој живее и работи во Њујорк, по пауза од две години повторно ќе настапи пред македонската публика со два концерта во... Прочитај повеќе

Научниците со помош на современа технологија и успеajа да го откријат идентитетот на „вриштечката мумија“ од Египет.