Home » Етнологија You are browsing entries filed in “Етнологија”

„Македонија – предел и култура на живеење“ од германскиот научник Леонард Шулце Јена

Sulce Jena_Makedonija...

Издавачката куќа „Македоника“ од Скопје ја објави книгата „Македонија – предел и култура на живеење“ од Леонард Шулце Јена, во превод од германски јазик на Слободанка Поповска. Книгата се смета за прва научна монографија за Македонија и сега првпат е преведена и публикувана на македонски јазик. Автор на предговорот е германскиот македонист проф. д-р Волф […]

November 25th, 2013 | Posted in Етнологија,Настани,Наука,Топ Вести | Read More »

Обичаи и верувања од Кочанско

zetva kocani oriz

Во селото Лешки мажите носат високи до под колената волнени дорамчиња, нашарени со геометриски мотиви, повеќе со црвена боја по пазувите. Тука употребуваат вили од природно дрво, дополнително завиени на врвовите. Имиња на делови на алатот за ткаење: разбој, страница, кросно, (две кросна), повртулка, фатала, брдо, нишељки, суфељка, гугутка, со шкрипец, прачка кроснена, поднушка,, разпонки, цафка, […]

November 25th, 2013 | Posted in Етнологија,Наука,Топ Вести | Read More »

Излезе 16-тиот број на електронското списание “Македонска ризница”

makedonska riznica

Излезе и најновиот ноемвриски број на електронското списание “Македонска ризница”. Уште едно квалитетно четиво за љубителите на историјата, литературата, етнологијата, фолклорот… Во воведниот збор на 16-тиот број на “Македонска ризница”, уреникот вели: Почитувани читатели, Нашата судбина како Македонци отсекогаш била да не негираат, поробат, да го уништат македонскиот дух и култура. Ако тоа е нашата […]

November 4th, 2013 | Posted in Археологија,Етнологија,Историја,Настани,Наука,Топ Вести | Read More »

Македонските празници во книгата на д-р Марко Китевски

marko kitevski

Позначајните христијански празници кај македонскиот народ, нивното славење и верувањата поврзани со нив ги содржи книгата „Македонски празници и празнични обичаи“ на д-р Марко Китевски, која ја објави „Камелеон“ од Скопје. – Направен е обид да се соопштат најважните податоци за празникот, за светците (според житијата, преданијата и другите извори за нив), потоа за обичаите […]

November 3rd, 2013 | Posted in Етнологија,Настани,Наука,Топ Вести | Read More »

Документарецот „Голубарот“ вечерва премиерно во Куманово

golubarot_pokana

Денеска (1 ноември, петок) во 19:00 часот во Националната установа – Музеј Куманово ќе биде промовиран етно-документарниот филм „Голубарот“ од Надица Петковиќ, кустос-етнолог. Филмот ќе го промовира д-р Владимир Боцев советник етнолог од Музејот на Македонија. Промоцијата се организира во соработка со Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ од Куманово.

November 1st, 2013 | Posted in Етнологија,Настани,Театар/Филм,Топ Вести | Read More »

Премиера на документарецот „Голубарот“ во Куманово

golubarot_pokana

На 1 ноември (петок) во 19:00 часот во Националната установа – Музеј Куманово ќе биде промовиран етно-документарниот филм „Голубарот“ од Надица Петковиќ кустос-етнолог. Филмот ќе го промовира д-р Владимир Боцев советник етнолог од Музејот на Македонија. Промоцијата се организира во соработка со Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ од Куманово.

October 27th, 2013 | Posted in Етнологија,Настани,Театар/Филм,Топ Вести | Read More »

Предавање од антропологија на применети политики на „Евро-Балкан“

evro balkan univerzitet

Денеска (среда, 9 октомври, 2013) во 20:00 часот на Универзитетот „Евро-Балкан“ предавање ќе одржи Катарина Кречева. Темата на предвањето е: „Разликите во образовните системи како генератори на разлики во научната работа – Споделување на искуства од истражувања во областа “антропологија на применети политики”.   Генерирањето знаење, односно развојот на науката се темели на начинот на […]

October 9th, 2013 | Posted in Етнологија,Општество,Топ Вести | Read More »

Предавање на Дејв Вилсон на „Евро-Балкан“

Dave Wilson

Утре (вторник, 08 октомври 2013) во 20:00, на Универзитетот „Евро -Балкан- во рамките на Академските разговори, предавање ќе одржи Дејв Вилсон. Темата на предавањето е „Предизвиците на рефлексивната етнографија и анализите во полето на популарната музика во Лос Анџелес како студија на случај“. Етнографските студии на домашните култури се предизвик поврзан со субјективноста, академската дистанца […]

October 7th, 2013 | Posted in Етнологија,Настани | Read More »

Прв македонски фолклорен фестивал во Гора

gorani

Македонското друштво „Гора” во соработка со Заедницата на Македоците во Албанија, на 12 октомври прв пат ќе организираат Македонски фолклорен фестивал „Гора 2013“ во село Борје, област Гора, Албанија. На Фестивалот ќе бидат изведени изворни македонски народни песни и ора од подрачјето на Гора. – Ќе се обидеме овој фестивал да стане традиција. Манифестацијата е […]

October 7th, 2013 | Posted in Етнологија,Музика,Настани,Топ Вести | Read More »

Објавен новиот број на Македонска ризница – 15-то издание

makedonska riznica 15

Ви го претставуваме најновото издание на електронскиот магазин Македонска ризница, кој повторно ќе го задржи вашето внимание со интересни содржини… Почитувани читатели, Во овој 15-ти број на е-списанието „Македонска Ризница“ ќе можете да прочитате интересен расказ од Антонио Павловски за една заборавена Еврејка и напис за битолската улица на ѕвончарите од Наде Геневска Брачиќ, етнолог кустос […]

October 5th, 2013 | Posted in Археологија,Етнологија,Историја,Настани,Наука,Топ Вести | Read More »

UA-20274170-1