Репертоар:

Четиричлено жири ги избра најдобрите автори во пет категории. За наградите одлучуваа режисерите Марија Џиџева,... Прочитај повеќе

Со македонската премиера на „Исцелител“ по сценарио и режија на Ѓорче Ставрески и доделување награди за најдобри... Прочитај повеќе

(раскажува Христо Поп Антов) Во февруари 1898 година дојде наредба, дојде писмо од архијерејското намесништво во... Прочитај повеќе

Во Кинотека на Македонија вечерва, недела 19 ноемв., ќе се одржи проекција на документарниот филм „Барајќи... Прочитај повеќе

Монашкиот хор на Бигорскиот манастир и монахинските хорови „Свети Георгиј Победоносец“ од дебарското село... Прочитај повеќе

Светиот синод на Македонската православна црква - Охридска архиепископија испратил писмо до Бугарската... Прочитај повеќе

Легендарниот гитарист и основач на групата AC/DC Малколм Јанг почина во 64-та година од животот, по... Прочитај повеќе

Во ЛУБ „Благој Јанков Мучето“ во Струмица се одржа струмичко-велешко поетско матине, на кое учествуваа... Прочитај повеќе

Во фоајето на Македонската опера и балет од 20 часот ќе се одржи вечер на шведска музика „Музика на... Прочитај повеќе

Во ликовната галерија „Борко Лазески“ во домот на културата „Марко Цепенков“ во Прилеп, синоќа беше... Прочитај повеќе

Општество

Светиот синод на Македонската православна црква - Охридска... Прочитај повеќе

11/19/2017 - 13:02

Меѓу земјите кои не се членки на Европската унија, а учествуваат во... Прочитај повеќе

11/14/2017 - 09:01

Конференција на тема „Креативна Европа на ЕУ – поттик за културна... Прочитај повеќе

11/13/2017 - 08:30
Култура и наука

(раскажува Христо Поп Антов) Во февруари 1898 година дојде наредба, дојде... Прочитај повеќе

11/19/2017 - 13:33

Студентското археолошко здружение „Аксиос" од Скопје денеска во... Прочитај повеќе

11/17/2017 - 09:44

 Новата Влада искрено и силно е посветена да го негува и да го унапредува... Прочитај повеќе

11/16/2017 - 15:10
Уметност

Во ликовната галерија „Борко Лазески“ во домот на културата „Марко Цепенков“ во Прилеп, синоќа беше отворена изложбата - уметничка... Прочитај повеќе

Музика

Монашкиот хор на Бигорскиот манастир и монахинските хорови „Свети Георгиј Победоносец“ од дебарското село Рајчица и манастирот Пречиста... Прочитај повеќе

Легендарниот гитарист и основач на групата AC/DC Малколм Јанг почина во 64-та година од животот, по тригодишна борба со деменција поради... Прочитај повеќе