Репертоар:

Во тек се палеонтолошките ископувања од страна на експерти за колекционирање и конзервирање на пронајдени... Прочитај повеќе

Филмот „Столб од сол“ на турскиот режисер Бурак Чевик ќе може да се погледне вечерва (вторник) во киното „... Прочитај повеќе

Краткиот игран филм „48“ на режисерот Владимир Митревски, е селектиран на престижниот филмски фестивал во... Прочитај повеќе

Со современ танцов перформанс Искра Шукарова, кореограф и професор на Факултетот за музичка уметност и... Прочитај повеќе

Друштвото на писателите на Македонија на редовното Изборно собрание, закажано за во сабота, ќе добие ново... Прочитај повеќе

Претставата „Дух“ од Дејан Дуковски, а во режија на Срѓан Јаниќијевиќ вечер (24 април) премиерно ќе биде... Прочитај повеќе

Списанието за литература, култура и уметност „Современост“ во првиот број за 2018 на 153 страници нуди... Прочитај повеќе

Скопската публика ќе има можност вечерва (23 април) во рамки на 21-от Скопски филмски фестивал да го гледа... Прочитај повеќе

 Филмска работилница насловена „Како се пишува, режира и продуцира прв игран филм“ ќе се одржи денеска (... Прочитај повеќе

Научниците со помош на современа технологија и успеajа да го откријат идентитетот на „вриштечката мумија“... Прочитај повеќе

Општество

Десет проекти од Годишната програма на Министерството за култура со вкупна... Прочитај повеќе

04/17/2018 - 08:18

Со палење шест меморијални свеќи, симбол на сеќавање на шесте... Прочитај повеќе

04/13/2018 - 05:06

Во рамки на Програмата за одбележување на Европската година на... Прочитај повеќе

04/13/2018 - 04:52
Култура и наука

Во тек се палеонтолошките ископувања од страна на експерти за... Прочитај повеќе

04/24/2018 - 15:17

Родителите се оние кои ја избираат девојката за сопруга на својот син,... Прочитај повеќе

04/18/2018 - 12:31

Бегнишките џоломари се опремуваат со поддршка на Министерството за... Прочитај повеќе

04/13/2018 - 04:45
Уметност

Работната група на Комисијата за култура на Собранието на Република Македонија, во состав: Ирена Стефоска, Никица Корубин, Весна Дамчевска-... Прочитај повеќе

Музика

Со изведба на македонската химна и химната на Фолклорниот фестивал „Велигденски средби“, дувачки оркестар од 30 свирачи од Пиринска Македонија... Прочитај повеќе

Урбана култура

Дуке Бојаџиев, кој живее и работи во Њујорк, по пауза од две години повторно ќе настапи пред македонската публика со два концерта во... Прочитај повеќе

Научниците со помош на современа технологија и успеajа да го откријат идентитетот на „вриштечката мумија“ од Египет.