Репертоар:

Наградата „Мостови на Струга“ која фестивалот Струшки вечери на поезијата и УНЕСКО ја доделуваат за најдобра... Прочитај повеќе

Поетите Петко Шипинкаровски, Марина Мијаковска, Васил Тоциновски и Љубинка Донева ќе настапат со избор... Прочитај повеќе

На Илинденка Петрушева, филмски критичар, публицист, советник-филмолог, промислувач и истражувач на историјата... Прочитај повеќе

Мандолинскиот оркестар на Младинскиот културен центар од Скопје под диригентската палка на Ванчо Јовчев со... Прочитај повеќе

Тековен репертоар на киното Синеплекс од 27 април до 3 мај...

Со премиера на операта „Травијата“ од Џузепе Верди во режија на Верена Штојбер од Германија, на 9 мај во... Прочитај повеќе

На денешен ден, 27 април, 1952 година роден е Горан Стефановски, македонски драмски писател...

Мандолинскиот оркестар на Младинскиот културен центар вечерва, 27 април, ќе одржи концерт по повод 35 години од... Прочитај повеќе

Годинава, признанието ќе и биде доделено на Илинденка Петрушева, филмски критичар, публицист, советник-филмолог... Прочитај повеќе

На изложбата презентирани се дела од збирката плакати на Музејот на современа уметност од Загреб на авторот... Прочитај повеќе

Општество

Првпат Светскиот ден на планетата Земја е одбележан на 22 април 1970-та... Прочитај повеќе

04/24/2017 - 13:00

Град Скопје и „Детскиот културен центар-Карпош“ од Скопје веќе шеста... Прочитај повеќе

04/21/2017 - 06:27

Овој парк ќе биде местото каде во иднина ќе се означува стартот на... Прочитај повеќе

04/16/2017 - 18:49
Култура и наука

Во Центарот за култура „Бели мугри“ во Кочани вчеравечер, 25 април,... Прочитај повеќе

04/26/2017 - 13:33

Македонското научно друштво (МНД) -Битола годишнината од формирањето ја... Прочитај повеќе

04/26/2017 - 13:16

Вториот Зборник, кој го објави Институтот за македонска литература, содржи... Прочитај повеќе

04/24/2017 - 15:40
Уметност

На изложбата презентирани се дела од збирката плакати на Музејот на современа уметност од Загреб на авторот Арсовски, кои за првпат се... Прочитај повеќе

Музика

Мандолинскиот оркестар на Младинскиот културен центар од Скопје под диригентската палка на Ванчо Јовчев со свечен концерт ќе го одбележи својот... Прочитај повеќе

Урбана култура

Во Центарот за култура во Дебар се одржа осмото издание на Детскиот фестивал „Радика фест“ на кој беа изведени 13 композиции...

Чоколадото поволно влијае и на расположението додека истовремено содржи и кофеин што дополнително ја зголемува енергијата и концетрацијата...... Прочитај повеќе