Репертоар: http://wenthusiasts.com/map

Премиера на претставата „Леонс и Лена“ во Тетово

article source Претставата „Леонс и Лена“ на авторот Георг Бихнер, а во режија на Драгана Таневска од Струмичкиот театар, вечер ќе биде изведена во Центарот за култура „Иљо Антески-Смок" во Тетово.

http://afoci.ch/map Режисерката Таневска изјави дека го одбрала овој текст бидејќи текстови на Бихнер не се многу застапени на македонските театарски сцени. Појасни дека импровизираната сцена во заднина на големата сцена во Тетово е избрана за да се одбегне класичниот пристап за театарските претстави со голема сцена од една и публиката од друга страна.

Претставата „Леонс и Лена“ е своевидна бајка за принц и принцеза, чии родители сакаат да им договорат брак. Тие ја избегнуваат оваа наметната обврска за потоа да се сретнат и да се засакаат please click for source.

Во претставата играат Слободан Трендов од Тетовскиот театар, тетовецот Марко Богдановски, кој е гостин во претставата заедно со Александра Михајловска од Кумановскиот театар и Никола Наковски, кој неодамна дипломирал актерство.  continue reading

see more